Kos kos og røkt laks

Jeg arbeider på et relativt lite bygdested. Når jeg mener lite så er det stort i areal, men lite i form av aktiviteter og annet som er tilgjengelig. Matbutikken er intet unntak! Den stenger 18.00 alle hverdager og slår til med 20.00 på fredager. Det er tross alt fredag dere… Ikke nok med at åpningstidene er ganske innskrenket (for ei by frøken), men utvalget er også så som så. Skal du ha fisk er den enten fryst, i pudding, røkt eller kanskje er du heldig og så er det en halv salma loin igjen. Jeg var ikke heldig.

Og mat må man ha, så da ble det einerøkt laks til lunsj. Jeg er jo veldig glad i røkt mat, så det gjør meg egentlig ikke mye. Men hva har man til? Hvordan bruker jeg den i en lunsj? Kan jeg bruke den til noe annet enn loff og eggerøre? Jada. Cous cous, tzatziki, asparges og røkt laks gjorde susen.

 

Kos kos:

 • 1 dl cous cous (tilbered som anvist på pakken, men sløyf smør)
 • 1/4 agurk
 • 8 cherrytomater
 • 1 neve persille
 • 1 sitron
 • salt og pepper
 • olivenolje

Når cous cousen er ferdig tilberedt fluff den opp i en bolle og la den kjøle seg. Kutt opp tomat og agurk i ønsket størrelse, grovhakk persillen og bland i cous cous. Dryss litt olje over og smaksett med sitron, salt og pepper. Jeg liker den ganske frisk så bruker gjerne hele sitronen. For en twist kan du gjerne raspe litt av sitronskallet oppi. Det hever smaken og ser fint ut. Bare vær nøye med å ikke raspe det hvite på sitronen, da blir det skikkelig beskt.

Tzatziki:

 • 1 boks rømme ( kan justeres ned til de små størrelsene)
 • 1 kinesisk hvitløk
 • 1 agurk
 • 1/2 sitron
 • salt og hvit pepper

Rasp kinesisk hvitløk med det fineste raspet du har, jo mer du bruker jo mer hvitløk smak. Og jo lengre den sitter i jo kraftigere smak blir det, så juster underveis om du er i tvil. Begynn med 1/4 og jobb deg frem. Jeg glemte helt at smaken kommer litt plutselig etter at den har satt seg, så jeg raspet i hele løken og det smakte jeg resten av dagen. Men når man skal lage for å brukes med en gang kan man like godt kjøre på, for da vil man gjerne ikke vente på at smaken skal komme. Rasp agurk grovt, legg i kjøkkenhåndkle og press ut vann. Har du ikke det tilgjengelig kan du bruke bare hendene eller et kaffefilter eller lignende. Rømma er fuktig nok, så for at den ikke skal bli for rennende er det lurt å presse en del av safta ut før man blander det sammen. Bland hvitløk, agurk og rømme sammen og smak til med salt, hvit pepper og sitron. Du kan også bruke sort pepper, den blir litt rundere enn den hvite på smaken.

Det er mulig den ikke er tradisjonell, men det er slik jeg lærte å lage den av min far, håpe den faller i smak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *