Cookies cashew og sjokolade varianten

Bestemor lagde alltid de beste kjeksene i juletiden.  Når jeg kjenner lukta av disse fra ovnen så blir jeg varm i hjerte. Bestemoren min har for meg betydd trygghet og uendelig med kjærlighet. Å være med henne på kjøkkenet var alltid spennende og hun hadde alltid noe godt på lur. Nå som hun ikke er her lenger kan jeg alltids bringe gode minner frem ved å bake disse kjeksene som jeg alltid vil forbinde med henne ♥

Det beste med kjeksene er at du kan bruke basen til alle mulige kombinasjoner. Bestemor Gunbjørgs go to oppskrift var alltid med halvparten av havren og hakket Freia dronning sjokolade. Jeg har laget varianter med musliblandinger som har tørket frukt i, rullet i sukker og kanel (snickerdoodles), tranebær og valnøtt eller denne her med dronning sjokolade og cashew nøtter. De blir knallgode uansett, så bruk fantasien og finn den kombinasjonen du liker!

Cookies ca 80-100 kjeks

  • 200 g Freia dronning sjokolade
  • 150 g cashew
  • 3 ss oh’boy (kan erstattes med kakao eller annet sjokoladepulver)
  • 150 – 200 g Bjørns ukokte havre
  • 300 g smør
  • 6 egg
  • 410g  hvetemel
  • 450 g sukker
  • 1,5 ts bakepulver

Kutt smør i terninger og legg i bakebollen. La den bli myk og bland i sukker. Rør sammen det tørre. Tilsett så ett og ett egg i smør og sukkerblandingen,  til du får en jevn og fin røre. Deretter det tørre. Gjør det for hånd, du får ut aggresjon og de smaker tusen ganger bedre enn om du bruker kjøkkenmaskin. Ikke spør meg hvorfor!

Bruker du lite havre eller ingen vil kjeksa flyte mer ut. Du kan bytte det ut med hvetemel om du vil ha mer kompakte kjeks som de over, men juster deg frem så du ikke får kjipe kjeks. Jeg steker alltid et prøvebrett ( da oppskriften er skrevet opp etter slump) og kan derfor justere inn med havre for hvordan jeg ønsker dem. Jeg liker dem chunky for da er de fortsatt litt myke i midten.

10-15 min på 200 grader midt i ovnen på stekebrett med bakepapir. 4×4 eller 5×4 er bra, kommer an på hvor kompakte du lager dem. Du ser de er ferdige når de er gyldne i kantene, pass på så de ikke brenner seg. Bruk stekespade for å flytte over til rist og la dem bli avkjølt. En sikker vinner på jobben, i selskap eller bare til kveldskos!

Om du skal lage snickerdoodles så sløyfer du havre, oh’boy, nøtter og sjokolade. Ha heller i litt mere mel. Da trenger du bare deigen slik at du kan rulle den rundt i en skål med 50/50 sukker og kanel.

Enjoy! ♥

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *