Frisk comfort food

Når det regner kan jeg vimse frem og tilbake med mat i flere timer, uten at det nødvendigvis skal ta så himla lang tid. Men det blir ofte til at jeg lager litt salat imens risen koker. Finner frem jobbklær og koker vann til te. Så blir det kanskje litt avissurfing på mobilen før jeg slenger et egg i panna og smeller det hele sammen til en brunch. Egg og ris har alltid vært en favoritt, nesten en stakkarslig go to kombo når jeg trenger noe som metter for en stund. Og hva er ikke bedre enn litt bønnesalat ved siden av?

Bønnesalat

 • 1/2 boks kidney bønner
 • 1/2 boks hvite bønner
 • 1 neve puy linser (tørket)
 • 1 gulerot
 • 1/3 grønn paprika
 • 1/3 agurk
 • oliven
 • 1/2 sitron
 • olivenolje
 • salt og pepper

Kok opp vann, når det fosskoker hell i linsene og senk til middels varme. Skyll bønnene godt i vann før du lar de renne av seg. Rasp gulerot og kutt agurk, paprika, oliven i ønsket form og størrelse. Jeg har gått for avlange små kuber, hvis vi skal være nøye på definering av formen. Når linsene er ønsket konsistens (jeg liker dem med litt tyggemotstand, for litt kontrast mot de bløtlagde bønnene) kjøles de ned og skylles i kaldt vann. Bland alt sammen i en bolle, skvis sitronsaften oppi, dæsj med olivenolje og smak til med salt og pepper. Den skal være frisk, blir den for syrlig så balanserer du med salt. Denne kan godt stå litt før du spiser, så setter smaken seg litt mer og smaker ti ganger bedre.

Det er litt vanskelig for meg å beskrive hvordan dressingen skal være. For jeg vokste opp med at salater skal alltid ha sitron, salt pepper og olje. Målene vil jeg tro kommer i arv gjennom generasjoner av latinoer. Da min mor og hele hennes slekt alltid har brukt denne typen dressing på absolutt alt. Og sånn erre blitt. Jeg bruker denne til absolutt alt.

Avocadodressing

 • 1/2 moden avocado
 • 1 ss pesto
 • 1/2 sitron
 • kvernet chili
 • salt og pepper

Den blir best med en god, nesten overmoden avocado. Da slipper du å bruke for mye energi må å mose den glatt. Jeg ruter den opp med kniven i skallet, graver ut og moser. Tilsetter salt og sitronsaft. Er avocadoen litt fastere i formen kan du fint la den stå 10-15 minutter å marinere, da blir den enklere å mose. Rører inn pesto og krydder til ønsket smak. Hvis den blir for tykk er det bare å skvise mer sitronsaft i, er den tynn trekker den bedre inn i ris og salater.

For meg er dette straight up comfort food. Du får varmt egg og ris til en frisk bønnesalat. I det latinske kjøkken er det veldig vanlig med ris og bønner, mettende mat for lite penger. Og det er så utrolig mange varianter man kan lage, det er bare fantasien som setter stopper. Velg de belgfruktene du liker og prøv deg frem, god blir det nok uansett!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *